Veelgestelde vragen

Wat ons vaak gevraagd wordt over onze doula opleiding

Klassikale opleiding

Wat maakt jullie opleiding anders dan bijvoorbeeld de Utrecht opleiding?

Beide opleidingen heb een vergelijkbare looptijd en beiden werken met vaste groepen. De twee belangrijkste verschillen zijn
1. het feit dat er bij In Bloei elk weekend door dezelfde personen les wordt gegeven om ook het groepsproces optimaal te ondersteunen. Sophie en Farola geven elke vrijdag samen les en op zaterdag is Farola als vaste docent en komen er experts uit het werkveld een onderwerp extra uitdiepen.
2. Ons mentorschapprogramma voor ondersteuning van je persoonlijke groei is uniek. We geloven namelijk dat je als doula ge-doula-ed kunt worden om je eigen kracht als doula te ontdekken en in jezelf te geloven. Ook als het tegenzit en ook als je niet meer de twee lessen per maand hebt om je te motiveren en upliften. Het legt de basis voor stevig doulaschap en we zien vanuit de intervisie en hechte groepen mooie samenwerkingen en een fijne community ontstaan waar jij je hele doula-carriere aan deel kunt nemen.

Wat houdt jullie mentorschapsprogramma precies in?

We hebben een ondersteuningsprogramma opgezet met 8 uitgewerkte eigenschappen voor een succesvolle doula. En handvatten hoe dit vorm te geven. Als doula heb je vooral je hart en je handen en we willen jullie ondersteunen met praktische tools. Maar zeker ook leren hoe je voor jezelf kunt zorgen, met spanning van het op wacht staan en de balans met thuis en met lastige doula situaties om kunt gaan. Vol zelfvertrouwen aan dit vak starten en met de tools en het netwerk om alles aan te kunnen wat op je pad komt.  De opleiding is zo opgezet dat elke student werkt vanuit eigen mogelijkheden en vaardigheden. We werken met groei en bloeilijsten om je ontwikkelingen voor jezelf en je mentor goed in kaart te brengen. Deze zijn onderdeel van  je eigen Groeibox met mentor en intervisiegroep, voor de ontwikkeling van je persoonlijke vaardigheden. En van je Bloeibox, waar je de persoonlijke leerlijn bij kunt houden. Zo krijgen studenten zelf zicht op alle compenties die ze al beheersen en in kunnen zetten of verder ontwikkelen. 

Is het ook mogelijk gedrukte readers meteen mee te bestellen?

Vanuit milieu oogpunt geven we niet langer alle readers geprint in een map mee, maar zijn er veel documenten en readers digitaal. Deze kan je zelf afdrukken en in de opleidingsmap die je bij de klassikale opleiding krijgt opbergen. We krijgen echter ook regelmatig de vraag of het mogelijk is de readers (en het -huis-werkboek voor de online) meteen mee te bestellen. We hebben dus besloten voor jullie uit te gaan zoeken wat de druk-kosten hiervan zijn en deze tegen september ook op de website te koop aan te bieden. Nooit meer gedoe met losse printjes en je kunt direct in de reader highlighten en tips en tools erbij schrijven.

Online opleiding

Kan ik elk moment starten met de online opleiding?

We hechten heel veel waarde aan jouw groeiproces. In onze ogen is het in de praktijk zo belangrijk dat je een netwerk hebt waar je op terug kunt vallen, maar ook een online community die je help je motivatie te behouden of hervinden. Daarnaast verrijken verschillende standpunten en invalshoeken van je medestudenten het pallet en leer je ook van de vragen van anderen. We kiezen er dus voor om (enkele keren per jaar) een online groep te starten, waarbij je dus in een groep zit die allemaal op hetzelfde moment instromen. Je volgt elkaars reis en hoewel vast niet iedereen op hetzelfde tempo zal lopen, kun je wel elkaar ondersteunen. Dus je kunt op elk moment van het jaar inschrijven, maar dan pas voor de eerst volgende online ronde met de groep die dan tegelijk met je van start gaat.

Waarom zijn jullie nu ook met een online opleiding gestart?

Het kwam voornamelijk vanuit onze passie om  kersverse moeders te ondersteunen, dat is namelijk nogal een passie van ons! We kregen wel eens de vraag van pas bevallen moeders of ze in de opleiding konden starten. En hebben meer dan eens studenten met zwangerschaps verlof gehad en een baby aan de borst in de les. We hebben deze studenten altijd verwelkomd en zullen dat ook blijven doen. Maar voor de moeders waar de combi van zwanger of net bevallen en twee dagen per maand oppas, etc, wilden we zo graag een anders vorm kunnen bieden. En inderdaad! Het aanbieden van een andere vorm van leren, namelijk onlineleren, geeft ook nieuwe moeders de kans om zonder extra oppas regelen in hun eigen tempo lessen te volgen.  En uiteraard merkten we toen we deze stap zetten, dat er veel meer mensen de passie hebben om te ondersteunen bij geboorte. Door de online opleiding zijn ook een hoop mensen met een vaste baan en het verlangen om zich om te scholen hier nu toe in staat. Hoe mooi is dat? 

Is het aanbod van de online opleiding net zo volledig als die van de klassikale opleiding?

Jazeker! Er zijn drie groepsdagen dat je met elkaar aan de slag gaat om de praktijk vorm te geven. Dit gebeurd echter pas tegen het eind van de online modules. De 16 modules hebben steeds 1 of 2 lessen en elke week komt een nieuwe les beschikbaar. De onderwerpen die aan bod komen evenals de leerdoelstellingen zijn hetzelfde bij beide opleidingen. Het grote verschil zit hem in de vorm waarop de les gegeven wordt. Bij de klassikale opleiding krijg je met een groep samen via een afwisseling tussen interactieve- en samenwerkingsopdrachten en theorie en ervaringsverhalen. Bij de online krijg je een persoonlijk werkboek, gezamelijke online facebookgroep voor de interactieve opdrachten, filmpjes, spraakberichten en quizzen en theorie aangeboden. Daarnaast kun je elke maand je vragen stellen in de interactieve, groepscoaching gesprekken via facebook live. Je krijgt ook het mentorschapprogramma en een mentor vanaf de eerste lesdag. Het gaat er dus niet om welke opleiding beter zou zijn. Maar kijk vooral welke vorm het beste bij je past. Als persoon,  maar ook qua reistijd of locatie.

Als de online net zo volledig in het aanbod is, waarom bestaat de klassikale opleiding dan ook nog?

Iedereen heeft zijn eigen leerstijl en achtergrond. Daar waar de ene het heerlijk vind om twee dagen per maand ‘voor zichzelf te pakken’ en even helemaal uit het normale leven te stappen en in de doulawereld onder te dompelen.. Vind de ander het fijner om de tijd dat de baby slaapt of als je in de avond na je werk thuis bent op je eigen tempo je geest te kunnen verrijken en dit mooie vak te leren. Het ene hoeft het ander niet uit te sluiten. Er zijn nu ook al vragen van studenten van de klassikale opleiding of ze ter naslag ook de online modules in kunnen kijken (wat tegen een meerprijs vanaf september beschikbaar gaat komen). Maar we proberen in elk geval iedereen die doula wil worden hiertoe de mogelijkheden te bieden en wel op een manier die bij jou past.

How Do I Get Started?

w

Free 20 Min Chat

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui.

Book Appointment

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui.

1st Session!

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui.

Contact Me

Ask a question or book an appointment below. For emergencies call 911 or visit your nearest hospital

(234) 301-3513

1234 Divi St. #1000, San Francisco, CA 95123

info@divitherapy.com