Ik las gister een stukje waarin stond dat er een gezegde is in Afrika.

“Als je snel wilt gaan, moet je alleen gaan. Als je ver wilt komen ga je samen.”

Afgelopen week tijdens wereld doula week heb ik dat weer extra mogen voelen. Een van de opdrachten tijdens world doula week was om te posten wie je inspiratie was. En eerlijk gezegd ben ik de docenten die me geinspireerd hebben tijdens mijn opleiding dankbaar (vooral Malua, mijn mentor destijds) maar ben ik vooral ook blij met mijn doula-gemeenschap nu.
Ondanks dat ik bovenstaande gezegde niet kende, is dat wel kenmerkend voor mijn pad tot doula geweest.
Na de geboorte van mijn oudste zoon (9 jaar geleden) las ik over de doula en wist dat het mij op het lijf geschreven was. Ik wilde me direct voor de opleiding inschrijven, die een maand later in februari (dus 4 weken na zijn geboorte) van start zou gaan. Ik had echter de kennismaking ed gemist en het ‘zou met zo’n kleintje vast niet haalbaar zijn’ dus in september mocht ik het nog eens proberen. Maar vers in het moederschap kwam dat er vervolgens niet van. Vervolgens overwoog ik wel om dan de online doulaopleiding van Childbirth International te gaan doen of de DONA opleiding met een workshop en veel zelfstudie. Dit was een studie die ik lekker snel en veel in mijn eigen tijd kon doen. Toch heb ik gewacht tot ik (na de geboorte van mijn tweede zoon) de opleiding in Utrecht kon volgen. Voor mij paste het toch het beste om een opleiding in mijn eigen taal te volgen en met een groep samen het proces aan te gaan. Samen alle lessen volgen en met mijn twee klasgenoten Sophie en Solange vaak in de trein samen napraten en met elkaar intervisie doen. Het paste mij goed, zo met en van elkaar te leren. En hoewel er voor mij goede en minder goede punten aan die opleiding waren, was het fijn om de reis samen te doen.
een sterke doulacommunityAls startende doula werd ik toch warm welkom geheten in de regiobijeenkomsten waar ervaren
doula’s hun kennis en kunde delen en we kunnen verbinden met gelijkgestemden. Het is een beetje een solo-beroep met het voeren van je eigen praktijk en klanten, maar dat doen we ook graag: ons liefdevol met anderen verbinden en die grote passie voor ons vak met anderen delen. Bouwen aan en deel uitmaken van een doulacommunity.
Ik weet zeker dat deze vrouwen en Sophie in het bijzonder mij geholpen hebben ondanks de komst van mijn derde kindje toch mijn passie en werk als doula te blijven voeden en mijn doulapraktijk te blijven bouwen. Ik denk dat ik daarom ook zo blij was met de functie als voorzitter van de beroepsvereniging. Niet omdat ik zo graag die kar trok, maar om ondanks mijn zwangerschapsverlof en soms moeite om aan genoeg klanten te komen toch te blijven verbinden en inspiratie op te blijven doen. (op de foto met mijn doula-zusters tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse beroepsvereniging voor Doula’s -NBvD in 2014)
Ook nu als meer ervaren doula en inmiddels 6 jaar een eigen praktijk zijn mijn doula-zusters onmisbaar. Het kunnen sparren over je handelen en wat je al dan niet had kunnen doen helpt me nog steeds om te blijven reflecteren en groeien.
Deze visie van de lange termijn waarin je al gedurende de opleiding een eigen doula-supportnetwerk opbouwt en een stevige basis legt om een lange adem te hebben en ver te komen met je doulapraktijk maakt dat wij voor onze opleiding hebben gekozen voor 15 lesdagen.
Zo heb je afwisselend kans om ervaring op te doen en handvatten te krijgen voor de stages al naar gelang je eigen wensen. Na het eerste lesweekend over de fysiologie mag je de eerste stageclienten begeleiden, maar als je meer behoefte hebt rustig aan te doen, kun je hier ook nog langer de tijd voor nemen en pas na 3-4 maanden de eerste stappen in het werkveld zetten. We proberen een opleiding te bieden waar je input van de docenten krijgt (die allemaal heel actieve, ervaren doula’s zijn vol mooie en inspirerende verhalen), van je eigen klasgenoten en zelf ook je eigen doulawerk op kunt pakken in een tempo dat past bij je persoonlijkheid en eigen leerproces. We ondersteunen zowel het groepsproces als de leerlingen individueel zodat jullie je beste zelf en beste doula kunnen meenemen in verbinding met elkaar. Ik zie er naar uit velen van jullie al te ontmoeten op de open dag 14 mei. Vergeet je niet aan te melden via Facebook of de website. En ik kan niet wachten tot de lessen straks starten in september. Nog even een vlugge reminder voor iedereen die de opleiding bij ons wil komen volgen: De lesdata voor 2016-2017 staan al vast namelijk

2016:

23 en 24 september
21 en 22 oktober
25 en 26 november
10 december

2017:

27 en 28 januari
24 en 25 februari
24 en 25 maart
21 en 22 april.

Een klein stukje over mijn reis tot doula -door Farola

This post has already been read 231 times!